Over uw sociale angst heen komen

Over uw sociale angst heen komen

De laatste jaren is isolement helaas een term en een praktijk geworden waar we maar al te vertrouwd mee zijn. We zijn van nature sociale wezens, en we hunkeren naar sociale interactie en relaties.

Gedwongen worden tot isolement voor een bepaalde tijd is ongezond voor ons, vandaar dat het al honderden jaren gebruikt wordt als straf in beschavingen, en vandaag de dag nog steeds in onze gevangenissystemen.

Maar na 2 jaar van aan en uit isolement voor een groot deel van de wereld, is het iets geworden waar sommigen van ons meer aan gewend raken, of zelfs de voorkeur aan geven. Dit is een gevaarlijke trend. Het is zo belangrijk voor ons om niet in deze val te lopen.

We moeten deze mentaliteit van ons afschudden en weer naar buiten gaan. Terug naar hoe het vroeger was. Isolatie kan schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid, en we moeten onze mentaliteit veranderen nu we ons beginnen aan te passen aan het leven na de pandemie.

Laten we eerst eens uiteenzetten wat sociaal isolement precies is. De volgende symptomen worden geassocieerd met ongezond sociaal isolement:

- Vermijden van sociale interacties, inclusief diegene die ooit leuk waren.

- Het vaak afzeggen van plannen en opluchting voelen wanneer plannen zijn afgezegd.

- Het ervaren van angst of paniek bij het denken aan sociale interacties.

- Gevoel van angst in verband met sociale activiteiten.

- Veel tijd alleen doorbrengen of met zeer weinig contact met anderen.

 

Het is niet ongewoon om sommige van deze gevoelens tot op zekere hoogte te ervaren, maar het is belangrijk dat u zich er niet te veel door laat beïnvloeden of uw doen en laten laat beheersen. 

Het ongelukkige probleem met deze gevoelens is dat hoe meer je eraan toegeeft, hoe erger ze worden. Hoe meer je je isoleert van de wereld door sociale angst, hoe meer je last krijgt van sociale angst.

Eenzaamheid leidt tot hogere niveaus van angst en depressie, die op hun beurt leiden tot meer eenzaamheid. Het kan echt een gevaarlijke spiraal zijn om jezelf in te vinden.

Daarom is het zo belangrijk om de cyclus te doorbreken, zelfs als het eng of intimiderend lijkt. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt, en hoe meer je begint te genieten

van jezelf.

Thuiswerken heeft het nog moeilijker gemaakt om wat sociale interactie in ons leven te brengen. Van maandag tot vrijdag kan de omvang van iemands sociale contacten beperkt blijven tot vergaderingen en bezoekjes aan de winkel.

En dan kan het weekend bestaan uit slechts 1 of 2 zinvolle sociale interacties. Over een periode van 7 dagen is dat niet gezond.

Het is niet omdat het de werkweek is dat je thuis moet blijven. Doordeweekse avonden zijn een prima moment om af te spreken en contacten te leggen met vrienden.

Dus, wat kun je precies doen om het huis uit te komen en een paar mensen te ontmoeten in een omgeving met weinig druk? Een leuk, gezellig café voor een rustig drankje, of een zonnige biertuin in de zomer, zijn altijd een goed idee.

Als de druk van een gesprek je angstig maakt, zijn concerten en optredens ook geweldig. Ga naar een optreden, luister naar de muziek, dans een dansje, drink een drankje en geniet.

Om dezelfde reden is de bioscoop ook goed. Een situatie met weinig druk waar je kunt gaan zitten en een film kunt kijken terwijl je een sociale band met iemand opbouwt, in plaats van er alleen thuis naar te kijken.

Het belangrijkste is om er op uit te gaan. Begin plannen te maken en mensen te ontmoeten. Hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Nu we allemaal proberen om de frustrerende laatste 2 jaar achter ons te laten, is het belangrijk om ons te herinneren hoe het leven was voor de pandemie, om naar buiten te blijven groeien en banden met mensen aan te gaan.

Terug naar blog