Wat zijn Nootropics?

Wat zijn Nootropics?

Wat zijn Nootropics? Het woord is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat mensen op zoek zijn naar alternatieve en natuurlijke cognitieve versterkers voor verbeterde prestaties.

Naarmate we meer en meer leren over de geest, het lichaam en wat ons drijft, komen we erachter wat nieuwe en opwindende manieren zijn om onze cognitieve prestaties te optimaliseren.

De wereld om ons heen beweegt snel. Of je nou een student bent en voor je examen studeert, een jonge professional bent die voor een promotie gaat op het werk of gewoon iemand bent die het beste uit zijn of haar leven wil halen, nootropics kunnen je die extra boost geven die je nodig hebt om te slagen.

Ultrascherpe focus is een gemoedstoestand die veel mensen moeilijk kunnen bereiken en vast kunnen houden. Nootropics zijn een effectieve en natuurlijke manier om langdurig mentaal uithoudingsvermogen, verhoogde motivatie en onwankelbare focus te kunnen ervaren.

De naam ‘nootropics’ wordt gegeven aan veel verschillende natuurlijke stoffen die de cognitieve functie verbeteren en bepaalde psychologische voordelen bevorderen, zoals het stimuleren van je humeur, belangrijke functies, je focus, je aandacht, je geheugen, je creativiteit en je motivatie.

De term is afgeleid van het Oudgriekse woord noós (wat ‘geest’ betekent) en tropé (wat ‘draaien’ betekent). Het woord werd in 1972 voor het eerst geïntroduceerd door Corneliu Glurgea om een nieuwe classificatie van moleculen te beschrijven die selectief inwerkten op de integratieve activiteit van de hersenen op een hoger niveau.

Glurgea heeft vijf criteria opgesteld waaraan een product moet voldoen om als nootropic gezien te mogen worden. Dit zijn de vijf criteria:

  1. Het product zou moeten helpen bij het verbeteren van het werkgeheugen en het leren.
  2. Het product moet de hersenfunctie ondersteunen onder hypoxische omstandigheden of na elektroconvulsietherapie.
  3. Het product moet de hersenen tegen fysieke of chemische toxiciteit beschermen.
  4. Het product moet de natuurlijke cognitieve functies versterken.
  5. Het product moet niet-toxisch zijn voor mensen en geen oorzaak van depressie of negatieve stimulatie van de hersenen zijn.

Door deze 5 regels te volgen, zijn nootropics exponentieel geëvolueerd sinds het begin in de vroege jaren ‘70 en zijn een krachtig hulpmiddel geworden in het arsenaal van iedere gebruiker.

Maar wat zorgt ervoor dat nootropics zo effectief zijn? Hoe werken de ingrediënten? Laten we eens kijken naar een aantal van de ingrediënten die vaak worden aangetroffen in veel nootropic-producten en hoe ze je prestaties kunnen verbeteren.

Niacine

Niacine, dat ook wel bekendstaat als niacinezuur, is aanwezig in rood vlees, bruine rijst, vis en noten. Deze stof is essentieel voor een gezond en goed presterend zenuwstelsel, dat vrijwel alles in het lichaam aanstuurt, inclusief het denken, het leren en het geheugen.

IJzer

IJzer is een mineraal dat we allemaal kennen, maar veel mensen krijgen er niet genoeg van binnen. IJzer speelt een vitale rol in het cognitief functioneren van de hersenen (concentreren, problemen oplossen, creativiteit) en zorgt voor een gezonde zuurstofstroom door het hele lichaam. 

Vitamine B6

Vitamine B6 zorgt voor een gezond psychisch functioneren. Dit heeft invloed op zaken als emoties, gedrag en sociale vaardigheden.

Vitamine B12

Vitamine B12 vermindert vermoeidheid en draagt bij aan een krachtige stofwisseling, waardoor je lichaam efficiënt gebruikmaakt van de aanwezige energiebronnen.

Door deze ingrediënten te combineren, samen met tientallen andere natuurlijke en gezonde ingrediënten en mineralen, kun je extreme focus en concentratie krijgen wanneer je dat nodig hebt.

Er zijn 6 belangrijke gebieden waar nootropics een merkbaar effect kunnen hebben op je prestaties.

Snelheid

Verhoog je verwerkingssnelheid en activeer een sneller geheugen.

Helderheid

Werk met een helderheid in het hoofd en met een doel dat resultaten oplevert.

Weerstand

Het vermogen hebben om te blijven doorgaan en volhouden met een aanhoudende intense focus.

Verdedigen

Voorkom een burn-out, dipjes, mentale vermoeidheid en een warrig gevoel in het hoofd.

Geheugen

Bescherm en versterk het geheugen.

Motivatie

Verhoog je motivatie en drive om taken gedaan te krijgen.

Laten we, gezien deze voordelen, het hebben over waar en wanneer nootropics het meest effectief voor je kunnen zijn. Wanneer zou je ze kunnen gebruiken?

Er zijn eigenlijk oneindig veel manieren om nootropics te gebruiken. Een voorbeeld is wanneer je een drukke werkdag hebt en moeite hebt om het vol te houden. Misschien studeer je voor een groot examen en heb je een extra energieboost nodig om informatie effectiever op te nemen.

Misschien heb je een belangrijke vergadering en moet je maximaal presteren. Misschien merk je op bepaalde momenten van de dag dat je wat minder energie en focus hebt, en in een dipje terechtkomt.

Maar nootropics zijn niet alleen effectief voor het werk of studeren. Het kan je ook helpen om je te concentreren tijdens het sporten, bewegen of gewoon als je je in situaties bevindt waarin je mentale vermoeidheid tegen moet gaan en je focus en concentratie een boost kunnen gebruiken.

Eén ding is zeker, nootropics gaan niet meer weg, en je wil niet degene zijn die achterblijft wanneer de rest van ons vooruitgaat met wat extra hulp, toch?
Terug naar blog